Lipsman Tansey Residence
Silver Lake, California

Located on a double lot overlooking Silver Lake, the 60 year old house needed substantial renovation to accommodate the new Owners tastes and expanding family. Working substantially within the existing footprint, the residence was reconfigured to provide a kitchen open to a large family dining room and outdoor dining patio, a separate suite for elementary age twin boys, a central entry and living space. The renovation also seeks to provide a unified contemporary image to a house that had been subject to several add-ons over its lifetime. A long redwood clapboard wall ties together the linear plan with redwood lanterns punctuating the composition to provide a rhythm of form from the exterior and of natural light on the interior. A long planter along the street blends the native vegetation by the lake with the wood and copper of the façade to allow the house to sit quietly in its natural hillside setting. Landscape screens separate the boys play area from the street.